Eerstvolgende activiteit:zondag 14 maart | 19.00 uur | Zondagavondkerk met Taco Koster

Bekijk kalender ›

Nieuws

Blog: ROGGBIV, de regenboog

Door DmB 10-09-2015
Blog: ROGGBIV, de regenboog

Herken je de neiging dat je wat extra gas geeft in je auto of wat harder gaat trappen op je al dan niet elektrische fiets om iets dichterbij dat fantastische natuurfenomeen te komen, de regenboog?
Regelmatig probeer ik ‘op tijd’ te zijn om te zien waar de regenboog de aarde raakt.

De regenboog: in natuurkundig opzicht een staaltje schoonheid in de schepping. Terwijl de zon laag staat en de regen valt, kan een kleurrijke boog verschijnen tegen een donkere wolkenlucht. We kunnen wetenschappelijk zeggen dat het zonlicht door de regendruppeltjes wordt gesplitst in kleuren: Rood Oranje Geel Groen Blauw Indigo Violet, ofwel: ROGGBIV.
Tóch heeft de regenboog iets magisch voor mij. Tóch geef ik er meer aandacht aan. Ik hoorde iemand eens zeggen:
 
“Als ik een stukje van de regenboog kon pakken, dan maakte ik de wereld helemaal mooi van al die kleuren”.

Weleens geprobeerd één van de bogen van de regenboog te bereiken? Mij is dat nooit gelukt. Ik kan me daarom goed voorstellen, dat sinds de mens in staat is de wereld te vatten in woorden, gedachten en verhalen, de regenboog in allerlei verhalen, sprookjes en mythen is terug te vinden. Eén daarvan is een Iers verhaal. Kabouters hebben een pot met goud te bewaken die hen door fairies (engeltjes) is geschonken. Om te voorkomen dat mensen het goud vinden moeten ze de pot steeds weer verplaatsen. De beste manier om het goud te vinden is heel zachtjes op je tenen te lopen en stiekem een kabouter te volgen…

Het sterkst en het mooiste verhaal blijft voor mij de tekst in Genesis 9, vers 12 t/m 17 (Bijbel in Gewone Taal, p.22)
 
God zei verder: ‘Ik geef jullie voor altijd een teken van mijn belofte. Ik zet mijn boog in de wolken. Dat is het teken van mijn belofte aan jullie en aan alles wat op aarde leeft. Steeds als ik veel wolken over de aarde stuur, zal er een regenboog tevoorschijn komen. Dan zal ik denken aan mijn belofte aan jullie en aan alles wat leeft.
Nooit meer zal het water iedereen doden en alles verwoesten. Als de regenboog in de wolken verschijnt, zal ik die boog zien.
Dan denk ik aan mijn belofte.
Die belofte geldt voor altijd.’

God schenkt zeven kleuren: ROGGBIV. Een kleurrijke regenboog voor iedereen. De Aziatische kunstenaar He Qi heeft dat krachtig opgevangen in zijn schilderij. Dan zien we Noach en zijn vrouw op het voorsteven van de levensboot, met een knipoog naar de film Titanic. De duif met een olijftak in de bek waar het echtpaar naar kijkt.

Nooit meer zal de aarde één grote watermassa worden, dat is de belofte van God. Dat betekent niet dat daarmee nooit meer overstromingen zijn, want de natuur heeft bij wijze van spreken haar eigen wil en wetmatigheden.

Als ik de regenboog zie, dan zie ik dus meer dan de wetenschappelijke ROGGBIV. Ik zie juist dat God zijn trouw schenkt en wil delen in zijn vriendschap en zijn goedheid. Vooral in zijn liefde voor mensen.

Er zijn zovele andere machten en goden in onze wereld die onze aandacht trekken. Hoe gemakkelijk laten die goden je los, of eigenlijk: vallen, als je op een kruispunt staat in je leven, dat je hulp zoekt, een trooster voor je tranen – die goden geven niet thuis.
Maar die Ene en Unieke God, ja – die is er bij.

Wat ik zo bijzonder vind aan het christelijk geloof, is wat God wél deed en heel veel andere (af)goden niet: Hij werd mens. Hij kleedde zich met het menselijk leven. Hij kwam op ooghoogte. Hij laat zich in het Hart kijken. Hij bracht en brengt kleur in de grauwheid van het alledaagse bestaan. Hem hebben we leren als Jezus de Christus.
 
Op adelaars vleugels
mogen wij schuilen in Zijn naam
op bergen en door dalen
blijft Hij naast ons staan

Zie je het even niet zitten
is de berg te hoog
de Heer is altijd bij je
kijk maar naar de regenboog

Hij heeft een plan
met jou en mij
vertrouw maar op Hem
alleen Hij maakt ons vrij.
(gedicht van Grietje de Jong)

Deze Jezus Christus is de nieuwe regenboog geworden.
Het natuurkundige fenomeen, de ROGGBIV in de lucht, verdwijnt weer.
De pot met goud – die zal je nooit vinden.
Onze Heer blijft.
Hij heeft goud in zijn handen – uw, jouw en mijn leven zijn bij Hem vertrouwd.
Een kleurrijke liefde sterker dan alle dood.

ds Robert-Jan van Amstel, september 2015
(bovenstaande tekst is als Kantlijn/Meditatie opgenomen in het blad Monitor 2015 nr. 3, uitgegeven en verspreid door Stichting Diensten met Belangstellenden Amsterdam)

Mijn dochter Noa leest ook graag in de Monitor :-)