Eerstvolgende activiteit:zondag 31 januari | 10.00 uur | Online Kerkdienst

Bekijk kalender ›

Nieuws

Blog: Togashoot

Door Robert-Jan 22-09-2014
Blog: Togashoot

Vandaag een enerverende en mooie dag gehad in de Nieuwe Kerk in Amsterdam: ruim 500 collegae verbonden aan en werkzaam in en voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ontmoeten elkaar. Dit alles ter gelegenheid van het 10jarig bestaan van de PKN, al viel het me wel op dat nauwelijks aandacht is besteed aan dit jubileum.

Hoe het ook zij, interessante sprekers, boeiend materiaal, bezinning en reflectie, een goede dag om op terug te kijken.

Een van de hoogtepunten (en voor sommige een dieptepunt) was de befaamde en in diverse media besproken togashoot. Voorgangers werden door de organisatie van de Predikantendag gevraagd om in toga (met of zonder stola) bij het monument op de Dam in Amsterdam te poseren met z’n allen.  Het ludieke karakter van de togashoot was niet voor iedere dominee even duidelijk, getuige een artikel in het dagblad Trouw vandaag, klik hier.
En op GeenStijl een korte videoimpressie, klik hier, helaas wel beginnend met een zinloze krachtterm…
Zelf draag ik geen toga meer sinds 2012, ik heb de mijne thuisgelaten. Het was leuk om tussen al die zwarte, witte, beige, gebroken-witte en grijze toga’s te staan.

Een aantal foto’s heb ik gemaakt met mijn iPhone alsook een filmpje waar te zien hoe de sliert van toga’s dominees zich een weg baant over de Dam naar het monument.
De fotograaf-met-megafoon-en-camera op het trapje heeft, denk ik, zijn best gedaan. Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, naar die ene, officiële foto met daarop 500+ aan predikanten, pionierders en kerkelijk werkers.

Bekijk de foto's van Robert-Jan van Amstel.

ds. Robert-Jan van Amstel, 22 september 2014; aangepast en bijgewerkt 23 september 2014