Eerstvolgende activiteit:zondag 27 september | 10.00 uur | Kerkdienst in Zunderdorp

Bekijk kalender ›

Nieuws

Kamer gezocht in Amsterdam

Door DmB 18-06-2020
Kamer gezocht in Amsterdam

Een jonge vrijwilliger van de Deutsche Seemannsmission is op zoek naar een kamer in Amsterdam. Het budget is ongeveer € 400,- p/m en het betreft de periode van september 2020 tot eind juli 2021. 

De Deutsche Seemannsmission doet maatschappelijk werk voor alle zeelieden in de Amsterdamse haven. Heb je een kamer beschikbaar of ken je iemand met een passende ruimte reageer dan!

DmB-bezoeker Viola Heutger, betrokken bij de stichting Deutsches Seemannsheim vertelt:

Sinds 1954 bestaat de stichting "Deutsches Seemannsheim" te Amsterdam. Ze is opgericht door in Amsterdam wonende Duitse en Nederlandse staatsburgers en heeft als doel de bevordering van het welzijn van de zeelieden in de haven te bevorderen. In de eerste plaats onderhoudt de stichting een zeemanshuis te Amsterdam - van begin af aan was het echter ook belangrijk om zeelieden aan boord van hun schepen te bezoeken. 

Het doel van het maatschappelijk werk is tot op heden:
- De uitnodiging om aan land te gaan zodat de maandenlange monotonie van de leef- en werkwereld op het schip wordt doorbroken waarbij men steeds met dezelfde 10-20 mensen samenleeft.
- Informatie m.b.t. de cultuur en kenmerken van het land en de stad.
- Uitlenen van boeken en dvds (mobiele bibliotheek).
- Transport naar de zeemansclub in de haven.
- Uitnodiging om over de persoonlijke problemen van de zeelieden te spreken.
- Bemiddeling bij conflictsituaties aan boord (b.v. met de meerderen op het schip).
- Contactbemiddeling bij conflictsituaties met de autoriteiten of vakbondsvertegenwoordigers.
- Verspreiding van tijdschriften in de moedertaal van de multinationale bemanning.


Dit aanbod geldt voor alle zeelieden, ongeacht hun nationaliteit, geloof, rang, geslacht of afkomst. Het doel is daarbij om steeds de handelingsmogelijkheden te stimuleren en het eigen initiatief te versterken.

De zeelieden stellen ons bezoek aan boord zeer op prijs. Ze zijn helemaal niet verrast dat onze medewerkers (onaangekondigd) aan de gangway om toestemming vragen om aan boord te komen. In vele wereldhavens worden ze na lange tijd op zee door mensen van verschillende zeemansclubs of zeemansmissies bezocht. Het vertrouwen in ons is groot. Zeelieden weten uit ervaring dat we altijd aan hun kant staan.

In de Amsterdamse haven werken we nauw en vol vertrouwen samen met het "Protestants Koopvaardijwerk" en de "Stichting Zeemanswelvaren". Samen proberen we elk schip in de haven te bezoeken.

De lopende kosten van ons maatschappelijk werk worden gefinancierd door de Stichting Deutsches Seemannsheim dankzij van de verhuur van gastenkamers in ons huis aan de Keizersgracht. Waar de kamers nu voor iedereen ter beschikking staan, konden tot 2002 alleen zeelieden bij ons logeren. Met deze verandering reageren we op de intrekking van de subsidies van:

- De Nederlandse scheepseigenaars en -agenten.
- De stad Amsterdam.
- Het Ministerie van Buitenlandse zaken van de Bondsrepubliek Duitsland
de EKD (protestantse kerk in Duitsland).

We ontvangen nu geen geld meer van derden voor ons dagelijks werk met zeelieden. De weggevallen subsidies ten bedrage van € 21.000,- genereren we nu zelf. Grote investeringen zijn echter op eigen kracht niet mogelijk.

We hebben voor onze dienst aan zeelieden een tweede vrijwilliger nodig en daarvoor zoeken wij een plek in Amsterdam. Het gaat om een 19 jarig meisje of jongen. Dit jaar verwachten wij voor het eerst twee vrijwilligers en hebben een jongen en een meisje uitgekozen.

We stellen graag te allen tijde verdere informatie ter beschikking.

Met vriendelijke groet,
Viola

--> Heb jij een kamer beschikbaar, klik hier en stuur Viola een reactie.